Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

onsdag 3 augusti 2011

Meningen med livet....

Det finns sannolikt ingen djupare mening med vår tillvaro här på jorden. Det finns sannolikt bara en enda mening ur ett livsperspektiv, det är att på bästa sätt föra vidare den livskunskap vi borde ha till våra barn. Jag säger borde eftersom vi är hyfsat vilse i pannkakan idag. Det är vårt enda absoluta - och viktigaste ansvar!
Då kommer världen att långsamt bli en plats där alla barn får växa upp så som du själv vill att dina barn ska växa upp.

Om vi hade vårdat den mening som vårt liv har, hade det inte varit överbefolkat, 1 miljard som svälter!
Det finns tillräckligt med mat åt alla i världen. Trots detta lägger sig över 1 miljard människor hungriga varje kväll. Varenda dag dör 
16 000 barn för att de inte har tillräckligt att äta!!!

Samtidigt som ett fåtal lever i ett orimligt överflöd. Det finns hur mycket ekonomi som helst i systemen, trots det är ett land som USA konkursmässigt. 

Allt detta har en enda orsak, vi har överlåtit makten till "marknadskrafterna". Vilka är dessa marknadskrafter då. Enkelt uttryckt så är det människor som okänsligt bara skapar pengar till sig själva - och vissa grupper. 

De som är ansvariga för att dessa människor får härja fritt är vi alla genom den politik vi accepterar. Politikerna är endast valda nickedockor i marknadens hänsynslösa spel som bara ska ge avkastning rent ekonomiskt, ingenting annat. Rättfärdigandet sker genom olika allmosor, promillen av överskottet som man dövar sitt samvete med. Politikens ideologi är ingenting som kan verkställas, marknaden avgör den ideologi som ska gälla.

Om vi ska återta meningen med livet måste den grundläggande drivkraften, som idag är rent ekonomisk förändras från det till något som är hållbart ur ett livsperspektiv för alla. Politiken måste ta ansvar genom oss alla och välja några grundläggande värden som överordnas alla marknadens kortsiktigt - och långsiktigt dödande strategier.

Många flyr in i religion och politik och väver in sig i en tro på detta. När man gjort det är det kört, man fastnar i detta trons kretslopp. Precis som människor fastnar i en sekt, vad är egentligen skillnaden när man genomskådar syftet som är drivkraften i det land och i stora delar av den värld vi lever i.

Att drömma om att en viss religion eller politisk inriktining ska rädda oss. Att sätta sin tro till att någon gud eller statsledare ska fixa det är sannolikt oansvarigt, okänsligt och driver oss närmare den stora katastrof vi själva skapar helt genom gud - och politiken.Faktum är att mindre dödliga katastrofer skapas varenda dag pga. detta.

Universum struntar fullständigt i om vi människor lever vidare eller inte. Universum ombildar sig bara en smula och fortsätter sitt kretslopp mot nya former när vi förintat oss själva.

Det jag skriver är min syn på det sannolika. Jag behöver inte veta något eller tro något. Sannolikhet räcker om man i sitt liv har vandrat från omedvetenhet till något som närmar sig medvetenhet.

Att det inte finns någon djupare mening innebär inte att vi inte ska skapa mening. Varje dag är meningsfull om jag skapar mitt liv utifrån den grundläggande meningen. Jag har varje dag en möjlighet att visa medkänsla, vara ödmjuk och skapa tillit till mig själv och min omgivning. Det är den mening vi bör skapa dagligen. 

Först när flertalet gör detta och inte accepterar den destruktivitet för helheten som vi alla är en del av är borta, då först då kommer vi att vända utvecklingen. Så släpp all tro på att någon ska fixa det. Skapa tillit imorgon och fortsätt med det varje dag så länge du lever så skapas en förändring i dig själv först. Du är en av de viktiga för allas vår framtid. 

Tillåt inte okänsliga, självcentrerade och omedvetna människor iklädda marknadens strikta kostymer styra allas vår gemensamma framtid. Bli inte lurade och förförda av fina titlar och vackra ord, se kejsarna bakom de fina kläderna.

Över 1000 miljoner människor svälter trots att det finns resurser för alla. Vem skor sig på deras bekostnad. Vi är alla ansvariga, vi måste börja någonstans gemensamt.




Anders Tedestrand 
 

1 kommentar:

  1. Underbart skrivet, någonstans på vägen delar vi samma poäng och tankar, men utformningen varierar..i orden bara...av formuleringarna men meningen med livet kallas kärlek och lika värde en basis där ödmjukhet och människan står i centrum något som idag tycks bli allt mer avlägset, jag själv har ganska extrema tankegångar.. och framförandet av dom men min mening med livet oavsett... heter Kärleken - ödmjukhet- och vårdande oavsett väsen i detta universum.
    Så länge religion och Politiken ska bli avgörande för människor rädslor eller välmående...kommer inget att fungera, den är mer än något så destruktiv så människor blir blind och drar sedan konen hårdare, för det dom inte ser existerar inte och som du med beskriver om universum... det fortsätter oavsett om vi finns eller inte.. livet är enkelt om människorna på jorden inte skapar destruktivitet! Tack för dina varma tankar, dom berör på ett värdigt sett av en sanning som endast finns under ytan, för den som vågar se utan kon för ögonen!
    Cobra (Charina)

    SvaraRadera