Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

söndag 5 augusti 2012

Den svenska maktens självgodheten dödar.


http://www.dn.se/debatt/vi-maste-ga-till-botten-med-rattsskandalen-quick
 ”Vi måste gå till botten med rättsskandalen Quick” Skriver Mattias Göransson, chefredaktör för magasinet Filter på DN-debatt

Göransson skriver också "De svar han ger i sin bok tecknar en sorglig bild av det svenska rättsväsendet. Missgreppen från de huvudansvariga – polisutredaren Seppo Penttinen, åklagaren Christer van der Kwast, terapeuten Birgitta Ståhle, advokaten Claes Borgström och psykologiprofessor Sven Åke Christansson – är delvis redan kända, både genom de dokumentärer Hannes Råstam gjorde för SVT och den stora mängd journalistik andra har producerat"


Vad är detta för fenomen egentligen? Är fallet Thomas Quick en enstaka händelse - eller en del av ett större mönster i själv-godhetens land Sverige?

Göransson fortsätter; "Kvintetten visar sig dessutom vara i oroväckande gott sällskap: från de läkare på landets främsta rättspsykiatriska klinik som bar vårdansvaret för den självutnämnde ”seriemördaren”, till de domare och nämndemän som trots alla varningssignaler valde att lita blint på utredarna"


Att lita blint på något eller någon verkar vara ett mönster i det svenska samhället oavsett vad det handlar om.


Många talar om systemfel. Den rätta benämningen är inte systemfel, det är missvisande. Det handlar alltid om tankesystemfel. De tankemönster som präglats i ett system styr alltid själva systemet. Så att försöka ändra ett system utan att ändra på människornas tankemönster i systemet kommer att misslyckas. Drivkraften sitter alltid i de gällande automatisk drivande tankemönster som skapats.

Jag ser exakt samma mönster när jag försöker föra fram en ny metod för missbruk och psykiska problem. Trots att jag logiskt kan visa sannolikheten i det jag skapat - och att det finns en vetenskaplig utvärdering som styrker så väljer flertalet att tro på "gamla Sverige" enligt det överordnade tankesystemet. 



Flertalet väljer alltså att tro på det som redan finns och som försvaras av de som företräder det gamla tankesystemet för behandling av psykisk sjukdom och missbruk. Alltså samma mönster upprepar sig, och många i Quickfallet kommer just från den svenska  psykologiska självgodheten.

Utifrån det jag ser är det inte konstigt att samtliga inblandade i Quickfallet blir lika insnärjda i den "sanning" som alla dessa potentater redan innan resultatet skapat i sina egna huvuden. 



Samma fenomen uppträder när jag försöker kommunicera ut det nya. Det är redan fastställt att man inte ska ta emot mer än det man redan har bestämt, oavsett vad som är sanningen eller vad som sannolikt är verkligheten.

Så Hannes Rådstams arbete berör mer än Quickfallet. Det berör en godtycklig och självgod hantering av andra människors liv av olika självutnämnda "besserwissers" inom olika system där det präglade tankesystemet blint leder verksamheten



Dessa tankesystem och dess marionetter är rent farliga för människors hälsa och liv. Upplevelsen av det man ser är ohyggligt obehaglig. Den overkliga upplevelsen blir många gånger, "är det människor som ska vara våra företrädare  som tänker, uttrycker och beter sig sig så här"?

Psykvården, stat, kommuner, landsting, rättsväsende och andra många gånger "konservativt destruktiva" verksamheter har alla en del i den obehagliga galenskap som frodas i den gruppsykos som skapas i så många sammanhang. 



Vad är det som gör att människor verkar tappa all empati och logiskt tänkande i dessa myndigheter - och liknande? Det är den absolut viktigaste frågan vi måste ställa oss. Vad är roten till denna hänsynslösa självgodhet? 

Kan det vara som jag säger, långvarig prägling som måste brytas med stora massiva insatser som är konsekventa - och kommer från den styrande "eliten" i Sverige. Som det ser ut just nu är både riksdag och regering en del av - och tillåtaren av dessa destruktiva tankesystem. Som en medberoende till alkoholisten.

Göransson skriver; "Alla offentliganställda kan inte vara laglydiga, och alla kan inte vara felfria. Men missköter man en offentlig position där man är i ställning att avgöra andra människors öden, är det samhällets ansvar att befria en från densamma. Ytterst handlar det om att säkerställa att inget liknande kan hända igen, och visa att det juridiska systemet förtjänar allmänhetens förtroende. Och, inte minst, att gentemot mordoffrens anhöriga och de övriga drabbade uppvisa vanlig hyfs och respekt"


Det är ett signum för många myndighetspersoner och andra "förståsigpåare" i detta land, respektlöshet och bristande hyfs, är självgodhetens mönster som sprider sig med automatik. Det skadar och till och med dödar oskyldiga offer på löpande band. Systemet bekräftar sig själv och förvärras över tid.



Det är inte så enkelt att man frigör vissa personer från sitt ansvar och sedan är problemet löst. Det är betydligt värre än så. Det är inbyggt i tankesystemet sedan lång tid, och människor som kommer in i dessa system formas snabbt av en automatik till att tyst vara en del av destruktiviteten.


Så fungerar alla tankemönster. Oavsett om de finns i en individ eller i ett större sammanhang blir det den självreglerande drivkraften som ingen har kontroll över. Man blir en del av sammanhanget eftersom det alltid är överordnat, vare sig man vill eller inte.


Att förklara nazismen under andra världskriget är enkelt. Några karismatiskt starka personer satte igång en kommunikation om "sanningen" som till sist blev det överordnade tankemönstret som ingen längre kunde stoppa. Så fungerar det också för en enskild alkoholist exempelvis. När tanken har blivit ett mönster, då är man "alkoholisten" tankemönstret fortsätter att bekräfta sig själv och växer i styrka.

Frågan som också blir en följd är; vem tillåter detta? Det är för enkelt att bara angripa själva rättssystemet exempelvis, ansvar måste utkrävas av regering och riksdag som är bärare av det överordnade tankesystemet.


Den grundläggande drivkraften är alltid något vi formats in i - eller tvingats att tro på. Om vi inte själva är medvetna och tillräckligt starka i grunden blir vi offer för det som skapas oavsett vad. 

Så snälla människa! Tro inte blint på "Sverige" Var kritisk mot det som pågår och som styrs av maktens marionetter. Stå upp och gör din röst hörd. Gör inte på samma sätt som dessa maktens marionetter genom att vara tyst eller döma ut det som visas i verkligheten.


Lyssnade i samband massvaccineringen som visade sig vara både onödig - och mycket skadlig för många på en intervju om vad människor hade för åsikt inför massvaccineringen
En kvinna som intervjuades uttryckte sig så här. "Jag ska vaccinera mig, jag tror på Sverige!!" 


Att få ett destruktivt system att ändra på sig är en uppgift som kräver stor uthållighet, stor medvetenhet och tydlig ny kommunikation under lång tid av de som har det övergripande ansvaret först. kommer en ny och mer medmänsklig tid att uppenbara sig i en process där nya tankemönster växer fram. Inte innan. Allt styrs och blir nedtryckt av det överordnade systemets drivkraft (tankemönster), oavsett om det är gott eller ont.



Ödmjukt - och med medkänsla för alla offer.
Anders Tedestrand 

 



2 kommentarer:

  1. Jag har varit nämndeman. Det hände att bråkstakar och tjuvar ställs inför domstol. Polisen är upphetsad och vill ha fastslaget att han gjort rätt. Tjuven berätta och har mest rätt. Ändå är domstolen mera benägen att döma efter polisen, trots att vi förstår att brottslingen har mera rätt.
    Orsaken var brottslingen hade inte anmält sin syn innan domstolen fick reda på detta.

    SvaraRadera
  2. Intressant, du berättar från verkligheten - det jag visar som mönster inom många områden!

    Tack Eddy!!

    SvaraRadera