Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

onsdag 14 november 2012

Behandling av missbruk/psykiska tillstånd - medveten eller omedveten avsikt?


Att ha en medveten eller omedveten avsikt med det man gör är alltid avgörande för resultatet.

En medveten avsikt med exempelvis missbruksvård och vård av olika psykiska tillstånd kan inte uppnås om det uppfunnits något nytt och man inte har tagit det till sig.

Dessa verksamheter har under lång tid saknat en verklig utveckling som man kan se inom andra områden där komplexa problem ska lösas. Det är elativt enkelt att både förstå och se detta om man väljer att för en stund lämna det egna blinda området och se sig omkring och utforska andra områden där man lyckas lösa komplexa problem.

Om vi då tittar på andra områden som löser komplexa problem på ett effektivt och bra sätt, vad är det som utmärker just dessa resultat? Vad är skillnaden mellan dessa komplexa områden som lyckas i flertalet av fallen och psykologins olika delar som tvärtemot misslyckas i flertalen av fallen?

Vi kan först titta på hur det sett ut när dessa andra komplexa områden hade likvärdiga misslyckanden i sin strävan att försöka lösa problemet.

- Kirurgi av olika slag misslyckades oftast när man använde olika metoder att försöka ta sig in i kroppen eller hjärnan utan den absolut nödvändiga överblick som uppfinningen röntgen är.

- Orientering i stora skogar och svår terräng misslyckades oftast med olika metoder som inte kunde visa hela vägen, när kartorna började ta form då vände trenden i samma takt från misslyckanden till i princip endast lyckade orienteringsprocesser.

- Att försöka bygga stora byggnader utan den nödvändiga överblicken var dömt att misslyckas om vi går tillbaka ett antal hundra år, idag när byggnadsritningen är uppfunnen bygger vi med lätthet stabila och pålitliga skyskrapor och en mängd andra komplexa byggnader. Utan dessa ritningar vore det omöjligt.

- Allt från finstämda datoriserade system till mängder av samhälls - och global planering av enorma system är alltid beroende av dessa överblickar för att kunna hålla ordning på alla delar och få dessa att passa ihop i rätt ordning.

Detta konstaterande som måste ses som en naturlag är att inget system som är det minsta komplicerat kan hanteras av människan utan denna överblick i form av en ritning, karta, flödesschema eller annat.

Om du som läser detta fortfarande inte tror på det jag säger så fungerar det så här; Trots det jag visar, och har visat för ett antal sakkunniga, politiker och andra så verkar inte människan kunna ta in något nytt utan att släppa det gamla först. Och det gamla sitter stenhårt eftersom det finns i ett präglat kretslopp där troendet på exempelvis det kognitiva 12-steg och annat utan överblick är överordnat all ny information, vi blir helt enkelt automatiskt blinda. Kretslopp är en av de starkaste krafterna i universum, så vi måste ta itu med vårt eget kretslopp som skapar dessa fasthållande illusioner först.

Tro inte heller att något är undantaget denna naturlag. Tittar vi ut i naturen som nästa exempel finns en mycket tydlig och välordnad karta - överblick i allt livs DNA som styr processen redan innan processen startar, så som det ser ut inom alla de områden jag beskrivit. Det visar att allt komplext som ska återskapas, byggas upp eller lösas först måste ha någon form av överblick för att ha ordning på alla hundra - tusen -hundratusen - eller miljoner delar för att vara i närheten av att lösa problematiken.

Den omedvetna avsikten när det bevisligen finns en karta även inom psykologins område idag är den att man fortsätter att tro på metoder utan överblick. Det vore lika galet som att någon skulle tro på metoder utan röntgen vid hjärnkirurgi när röntgen är uppfunnet.

Så du som läser detta, du har nu fått information, vad väljer du, att ha en medveten avsikt eller att ha en fortsatt omedveten avsikt i tro på något som bevisligen bara kan vara kontraproduktivt.

Anders Tedestrand
Tedestrand-Metoden


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar