Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

fredag 23 november 2012

Så fungerar kartan när den används för psyk - och missbruksproblem.



Att lösa psykiska problem och missbruksproblem med en karta innebär följande:

- Förståelse skapas mycket snabbt för var man varit, exakt hur processen ska gå till, och var man kommer att landa. Det sker redan innan själva processen/arbetet mot det friska tillståndet startas på allvar. Just det är poängen med kartor, man förstår hur man ska göra redan innan man gör det.

- Genom en karta som leder och visar vägen och i vilken ordning processen ska hanteras så skapas tillit, trygghet och mod att lämna sitt gamla trygga tillstånd(kretslopp) - som i sin tur innebär att kan kan/vågar kliva in i en process och stanna där eftersom kartan leder och visar vägen.

- Om man av något skäl återfaller så är kartan lika viktig här, återfall skapar ofta svårare tillstånd är då man sökte hjälp. Kartan är så nödvändig då om man ska kunna hitta upp på vägen igen, tillit och mod måste skapas snabbt.

Hur förändras terapeutens roll med en karta?

- Terapeuten i de gamla metoderna måste föra svåra komplexa samtal som oftast förr eller senare leder till vilsenhet igen och återfall som innebär stora risker att aldrig mer hitta tillbaka igen. Terapeuten kan aldrig vara säker på vad det är för process som leds eftersom bara lösa bitar finns huller om buller och ska sättas ihop på något sätt. Som att bygga en skyskrapa utan ritning, extremt många delar som vi inte kan arbeta med om vi inte har hjälp av en överblick.

"Terapeuten" eller rättare sagt den "psykologiska orienteringscoachen" börjar alltid med att lära ut kartan först - noggrant. När det är gjort är processen igång hos klienten och inte hos terapeuten själv. Klienten är nu självgående mot det friska tillståndet. Samtalet är enkelt eftersom kartan skapar enorm förståelse om helheten och i det ingår både det som varit, processen och det som skall komma. Detta blir synligt och mycket tydligt. Den som ska lösa problemet orienterar själv mellan "kartsamtalen". I dessa kartsamtal förs "enkla samtal" och fortlöpande mer utbildning i hur kartan ska tolkas och användas. Den hjälpsökande driver själv processen med mig som psykologisk orienteringscoach.

Eftersom kartan löser allt komplext och omvandlar det till något enkelt så har dessa kartsamtal ett nytt språk till vissa delar. Det terapeutiska krångliga språket är nu något enkelt som vem som helst kan ta till sig genom kartan och orienteringscoachen.

Det jag nu beskrivit är en naturlag för all komplexitet. Så det är generellt för all komplex problemlösning. Den som ska lösa ett komplext problem måste ha denna karta eller ritning etc. för att överhuvudtaget kunna slutföra uppgiften. Psykologin är definitivt inte undantagen, tvärtom, vår mänskliga psykologi är mycket komplex och därför självklart en del av denna naturlag.

Sannolikt så löses inga problem, eller extremt få egentligen med det metoder som finns idag eftersom alla saknar överblick. De resultat vi ser har oftast med andra orsaker att göra. Man självläker av olika skäl vilket ofta är kopplat till personligheten och andra ting som gör det möjligt för väldigt få. Visst är det bra, men vi måste skilja på det som skapar för fåtalet och det som skapar för flertalet. Skillnaden är ohygglig gällande lidande och för tidig död.

Så naturlagar och kretslopp trixar man inte med. När det gäller komplexitet så måste flertalet av ansvariga vakna, helst snabbt. Människor i dessa ohyggligt svåra tillstånd har inte råd att vänta på människor som envist vägrar att lyfta på baken och visa äkta engagemang och ansvar.


Till sist, psykiska problem eller problem med missbruk är egentligen inte något uppseendeväckande eller speciellt. Det är bara problem som uppstår för att vi är otillräckliga att hantera livet som människor. För varje generation som misslyckas med att skapa harmoni blir det värre. Så kartan är så naturlig och nödvändig bara man stannar upp och tänker till lite innan man fastnar i gamla tankemönster som blir en illusion när den verkliga lösningen uppenbarat sig.

Anders Tedestrand






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar