Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

söndag 9 december 2012

Vetenskap, tro och verklighet, vilse eller i verkligheten?


Vetenskap och tro är ingen motsättning

I dagens Sverige vill många hävda och inpränta i oss att vetenskap och tro är oförenliga. Faktum kvarstår dock att många framstående vetenskapsmän lyckas med denna förening, skriver debattörer inför Nobelfestligheterna. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/vetenskap-och-tro-ar-ingen-motsattning_7738752.svd?fb_action_ids=570382646320814&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Mitt svar till denna artikel blir som följer:

Funderade verkligen på om jag skulle kasta mig in i denna debatt, det leder tyvärr oftast ingenstans, skapar ofta bara mer konflikter. 

Vetenskap och tro lever alltid i motsättning. Jag skulle vilja byta ordet vetenskap mot verkligheten. Vetenskapen är bara det vi hittills förstått, och kan också vara ett hinder om man fastnar i en övertro på vad vetenskapen åstadkommit till nu. 

Nya paradigm är svåra att processa in eftersom till och med vetenskapsmännen sitter fast i tankeparadigm, så vetenskapen i sig kan vara en tro som är mycket stark. Tro och verkligheten lever alltid i motsättning. Vetenskap och verklighet lever också ofta i motsättning. Om alla människor var optimalt medvetna om den verklighet vi lever i behövdes ingen tro. Allt i detta universum är endast processer och ingenting annat. 

Livsprocesser och dödsprocesser, kretslopp åt två skilda håll. Att man lever är ingen garanti för att man är i en livsprocess, tyvärr så är många människor i en dödsprocess och driver sig åt fel håll.
Missbruk, psykiska tillstånd etc etc - 100.000 tals människor bara i detta land behöver något betydligt mer än en tro på politik eller religion som i huvudsak bara är till för att göda de redan gödda och dämpa människors samveten och söka tröst pga. omedvetenhet. Vi behöver något enkelt som leder oss i rätt riktning.  

Alla livsfrågor är komplexa, därför är dom ett tacksamt mål för alla trosuppfattningar. Tro håller människor i ett fast grepp i vilsenhet, man blir beroende av olika trosuppfattningar. Ska man bli en fri människa behövs något helt annat som inte har varit uppfunnet. Det behövs en tydlig överblick - karta som leder människor i en avbild av verkligheten till bättre och varaktiga tillstånd. Bara det kan leda flertalet till verkligt stabila och medvetna tillstånd som gynnar livet.

Så att tro att verkligheten och tron inte har ett motsatsförhållande är förbehållet troende människor som tror på just den illusionen. Att läsa den långa listan av "sakkunniga" bakom denna artikel gör mig mörkrädd inför framtiden. Det är stor omedvetenhet. Någon måste beskriva verkligheten, för att se trons konsekvenser behöver man inte titta så långt bakåt i tiden, det är ständigt återkommande, religiös tro eller politisk tro skapar konflikter och helveten för så många människor i ett evigt kretslopp. 

Frågan är om man verkligen kan respektera och acceptera  trosuppfattningar som alltid skadar och dödar människor på något enfaldigt sätt, jag har svårt att falla in i den destruktiva respekten. Jag respekterar att omedvetenhet finns, men jag vill inte acceptera den, och fler borde visa kurage och med ord visa sin avsky så att vi hittar en utveckling till de människor och förespråkare för allas rätt till liv som vi borde vara och är så långt ifrån.

Anders Tedestrand 

Nedan ett exempel där vetenskapen övergått i tro på det som skapats trots att det finns något nytt som ger mångdubbelt bättre resultat.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar