Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

torsdag 6 december 2012

Är benbrott komplext men inte psykiatri?

Läser på Socialdepartementets blogg om en frågeställning om kunskapsnivån är lägre inom psykiatrin än inom andra delar av sjukvården. http://www.priobloggen.se/attityder/varfor-all-denna-kritik/#comment-87 Dessa diskussioner om att det ena eller det andra skulle vara problemet tar aldrig slut. Hela bloggen är som ett gammalt skafferi, man diskuterar det gamla innehållet, flyttar om gamla varor men ingenting nytt händer i skafferiet, så det blir inga nya maträtter som skapar bättre hälsa.

Det jag nu visar gäller alla tröstlösa försök att lösa svåra livsproblem utan en överblick oavsett vad man benämner metoden eller vilka kunskaper man tror sig ha som inte kan hjälpa utan mer är till för att upprätthålla en tro om att det omöjliga ska kunna fungera trots avsaknaden av överblick. Så har det sett ut inom många områden innan överblick skapats.

Det handlar givetvis inte om kunskapsnivåer eller någon annan detaljfråga, det handlar om helt andra saker. En stor del av vården och i synnerhet psykiatri och kirurgi är mycket komplext. Och eftersom det är komplext krävs en överblick som leder både kirurgiprocessen och den psykiatriska processen mot en god och hållbar lösning.

Det är så enkelt, men så ohyggligt svårt att förstå eftersom i princip alla inom detta område sitter fast i ett tänk att psykiska problem ska lösas utan denna absolut nödvändiga överblick. Detta tänk är fastlåst av ett enda skäl, överblicken finns inte, den är inte uppfunnen inom detta område.

Men då kommer jag till nyheten som inte är så ny, den är några år gammal idag, överblicken finns , den är skapad av undertecknad och den har använts med mycket stor framgång. Framgången beror på just det jag visar ovan, det är omöjligt att lösa komplexa problem utan en överblick.

Vi behöver en röntgenbild för att passa ihop två benbitar så att läkeprocessen ska bli bra och varaktigt hållbar. Trots detta faktum fortsätter vi att tro på en psykiatri som ska gissa sig till hur bitarna i psyket ska passa ihop. Psykiatri är betydligt mer komplext än ett benbrott så att det inte skulle vara som jag säger är så osannolikt.

Och ser vi oss omkring så finns hur många bekräftande exempel som helst om denna komplexitetslag, det finns inget område där komplexa frågor eller problem blir lösta på ett godtagbart sätt utan att en överblick först är skapad. Tänk orientering, hur har det sett ut där, först metoder och annat därefter uppfanns kartan och den optimala lösningen var skapad. Tänk hjärnkirurgi, hur har det sett ut där, först kirurger med olika metoder som bara för 100 år sedan försökte klura ut hur man skulle borra sig in i hjärnan tills röntgen uppfanns och den optimala lösningen varv skapad. Så här kan vi fortsätta för område efter område. Det är vad jag vet bara inom psykiatri, missbruksvård och liknande områden som utvecklingen har stått helt stilla under mycket lång tid.

Att det har varit så kan enkelt förklaras med att ingen har vare sig tänkt eller uppfunnit en karta och då fortsätter man att försöka lösa problemet med att gissa och uppskatta sig till lösning som inte kan uppnås utan den överblick som måste leda processen.

Det är också så med komplexa verksamheter att det är den som ska utföra det praktiska jobbet som måste lära sig och använda denna överblick. Tänk igen hjärnkirurgi, det är kirurgen som måste ha överblicken eftersom det är kirurgen som ska utföra det praktiska jobbet. Tänk byggnation, det är dom som ska utföra jobbet som måste förstå och använda ritningen. Tänk IKEA-möbel, det är köparen som måste kunna förstå och använda den ritningen. Och på samma sätt är det inom psykiatrin, det är patienten som måste och ska sätta ihop sitt eget psyke genom att förstå och använda överblicken när den är skapad, innan det är misslyckandet ett signum för verksamheten, det är skälet till att en överblick måste finnas även inom psykiatrin för att problemen ska kunna lösas kunna lösas för flertalet.

Anders Tedestrand


Tedestrand-Metoden....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar