Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

onsdag 8 januari 2014

Ytterligare ett område som visar samma negativa resultatmönster - Ätstörningar



Tre artiklar från Sveriges Radio om ännu ett område inom psykologin som visar motstridiga resultat. Problemen ökar trots miljonsatsningar för att "hitta" behandlingsmetoder som ska fungera med "gammal grund"

Skolan märker av ökade allvarliga ätstörningar; http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=5750044 , BUP om dramatisk ökning av ätstörningar bland unga; http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=5749943 och Vanlig diet triggade igång Malins ätstörning; http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=106&artikel=5749523&playaudio=4815294



Det är inte alls svårt att förstå varför ätstörningar uppstår eller hur de ska behandlas! 

De uppstår som alla andra psykiska tillstånd av två orsaker (om det inte är en hjärnskada förstås, men det är en annan fråga som inte ska blandas ihop med detta). Det ena är känsligheten, "personligheten", som vi föds med, det genetiska. Den andra avgörande orsaken är formning och mönster (tankemönster), som skapas genom tiden i sammanhanget/ miljön (ex. familjen). Så enkelt är det och det behöver inte utvecklas i oändlighet, det är just det som skapar olöslig och komplex kommunikation. Den visuella överblicken däremot, skapar enkel kommunikation där kommunikationen följer den den rätta vägen ( se även utvärdering/kritisk granskning av forskare: 

http://psykologiskorientering.se/media/vetenskaplig.pdf  ) - och redan är klar när patienten ska börja sin behandling.

Det som också ska förstås är att ätstörningar alltid är svåra att behandla, även om man har lösningen som jag beskriver. Skillnaden är ändå gigantiskt. Utan en visuell överblick som kan läras ut, vilken leder processen, är det nästintill omöjligt att få bukt med. Med den visuella överblicken är det möjligt för flertalet. Skillnaden är en avgrund och det är det som är problemet i dagens behandlingsvård och att vi inte enkelt kan förklara hur psykisk ohälsa uppstår.

Om dessa två frågor ska förstås måste också den visuella överblicken, processkartan i Psykologisk orientering, både förstås och accepteras som en ny grund bortom den gamla lösningen där samtalet har haft och har den omöjliga rollen att vara en "vägledande karta ".

Ätstörningar tillhör, som de flesta andra svåra psykiska tillstånd, komplexitetens område. Av det skälet krävs en visuell överblick som är möjlig att lära ut till den som är drabbad av detta svåra problem. Personen måste få en snabb förståelse av varför problemet uppstått och lika snabbt hur problemet ska lösas. Den optimala och enda lösningen är den visuella överblicken, kartan, som visar helheten och den exakta vägen till det nya tillståndet. Detta skapas i en relativt enkel process eftersom medvetenhet om varför-hur uppstår, vilket är den absoluta förutsättningen.


Anders Tedestrand









www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
mobil: +46738108235

TERRÄNGEN ÄR INTE KARTAN!


NY GRUND - NYTT TÄNK - NYTT LIV

2 kommentarer:

  1. Intressant, varför tror du kopplingen ätstörningar - Neuropsykiatri är så vanlig?

    SvaraRadera
  2. Hej Madeleine!

    Förklaringen är sannolikt enklare än man tror. Eftersom det under mycket lång tid inte funnits några effektiva behandlingsmetoder måste man söka olika orsaker som ofta inte alls är orsaker utan symtom kopplade till problemet. Ungefär som att man massmedicinerar för depression, ångest, ADHD och annat, finns ingen metod så skapar man brist på något eller skyller på genetiken.

    När en metod kommer fram som fungerar kommer det att förändra grunden för hur vi tänker och agerar. Med en fungerande metod behöver vi inte "hitta på" olika saker som inte löser problemen utan endast ger diagnoser för i det närmaste obotliga sjukdomar när det egentligen handlar om tillstånd som kan lösas med en visuell överblick för flertalet.

    Hoppas det blir klarare med det svaret, fråga gärna mer om det oklart eler om du vill att jag utvecklar det mer.

    MVH

    Anders Tedestrand

    SvaraRadera