Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

fredag 24 augusti 2012

Att le stort när en dom för massmord fastställs är inte alls friskt i min värld

DN skriver: http://www.dn.se/nyheter/varlden/breivik-ar-tillraknelig

"Breivik är tillräknelig – 21 års fängelse"


Aftonbladet skriver: http://www.aftonbladet.se/nyheter/aftonbladetlive/article15303407.ab

"Breivik log stort när domen föll"



Att le stort när en dom för massmord fastställs är inte alls friskt i min värld. Att kallblodigt skjuta ner människor utan minsta reflektion vare sig då - eller efteråt är inte heller alls friskt i min värld.

Domen innebär att Breivik anses tillräknelig. Tillräknelig i juridiken enkelt beskrivet är att man anses vara ansvarig för sina handlingar. 
Hur kan man vara ansvarig för sina handlingar om man inte är i den verklighet som de flesta andra är i?

I min värld kan inte en massmördare vara medveten på ett friskt sätt med ett sådant dåd på sitt samvete. Att vara omedvetet medveten är att vara helt inne i sin egen värld av egna föreställningar, så som en psykopat kan vara. 

Så Breivik kan iskallt kommunicera om detta vansinne som kan uppfattas "som ett friskt sätt" eftersom det är sunt i Breiviks värld att ta död på dessa helt oskyldiga människor och även glädjas över domen tillräknelig så tror Breivik på det han uttrycker. Det är sanningen i Breiviks värld. Är man då psykiskt frisk?

I en psykopats värld är det ju sunt att anses som frisk oavsett mord, massmord eller andra ohyggliga handlingar eftersom det rättfärdigas just av det sjuka psyket. Ingen kan väl påstå att det är friskt att rättfärdiga något sådant? 

Ändå gör samhället faktiskt just det.  Det är ju bl.a. det som är det psykiskt sjuka tillståndet, att hävda att man är frisk. Det är att ha extrema vanföreställningar. Vanföreställningar finns bland människor som är i svårt sjuka tillstånd ex. schizofreni, bipolaritet och andra extrema psykiska tillstånd.

Så samhället har följt psykopatens vilja inte för att ge honom rätt, utan mer för att kunna straffa honom som en medveten brottsling. Det är en stor paradox som vi väljer att föra ut som något normalt.

Med det överlåter jag till var och en att bedöma om det samhället gör kan anses som tillräkneligt när man anser Breivik vara tillräknelig? Går det verkligen ihop, eller är det en masspsykos som vi känslomässigt måste ta till oss pga. psykopatens ohyggligt grymma gärning? 

Vill samhället att han ska straffas som en brottsling oavsett om han är psykiskt svårt sjuk eller inte?

Vad är verkligheten?

Anders Tedestrand




1 kommentar:

  1. Hej Såg en film på TV för länge sedan. Psykopaterna mitt ibland oss.Tror de värsta - som begick brott vårdades då. Sen under det "kalla"80-talet när typ folk skulle avskedas osv hamnade de ofta spm personalchefer osv. Många har nu höga positioner inom samhället, kan genomdriva beslut utan medkänsla o emapti - få erkännande för jobbet.Moral- Etik? efterlystets då av vissa. Hoppas du sett filmen o kan skriva mer hur det påverkar vårt samhälle med denna människosyn o att de tillåts hamna i sits där de kan försämra så mycket för sina medmänniskor. Många var chefer i höga positioner.

    SvaraRadera