Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

torsdag 30 augusti 2012

Paradigmskifte inom psykologin?



En artikel från 2009 i SVD om paradigmskiften inom psykologin.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ar-det-verkligen-ett-paradigmskifte_3489079.svd

"Är det verkligen ett paradigmskifte?" är frågan som ställs i SVD. Är ex. kognitiv terapi ett paradigmskifte?


Nej, det har inte skett några paradigmskiften inom psykologin i min värld, det är samma gamla sätt att behandla problem på som vi använt i årtionden. Resultaten fortsätter att vara undermåliga. Ett paradigmskifte kräver en ny grund både tankemässigt och rent funktionellt så att helt nya möjligheter skapas som visar en tydlig förändring.


Om vi tittar på andra områden. när kan man anse att ett paradigmskifte skett, en förändring där något verkligt nytt införts som påverkat både processerna och resultaten avsevärt.


Skogsorientering, utan karta - till att kartan blir grunden som leder orienteringen till en trygg målgång är ett paradigmskifte.

Byggnation, utan ritning - till att ritningen leder byggprocessen till stabila hus eller skyskrapor.


Hjärnkirurgi, utan röntgen - till att olika typer av röntgenbilder leder kirurgen till millimeterprecision.


Så kan man fortsätta med område efter område där komplexa problem ska lösas eller något komplext ska sättas ihop. Ett paradigmskifte innebär en stor skillnad. Och för komplexietet krävs en överblick. Människan kan inte hantera komplicerade frågeställningar utan denna hjälp som måste skapas först.


Självklart lyder även vårt komplicerade psyke under denna generella princip. Vi har bara fastnat i ett tankeparadigm där det inte kan finnas någon överblick (karta) eftersom vi upplever och har föreställningen att det inte är möjligt att skapa en generell överblick (karta) inom psykologins område.


Så har det varit till nu. Kartan finns och är en realitet. Den fungerar på samma sätt, den ger en tydlig överblick både för terapeuten och den som ska behandlas. När terapeuten har lärt upp den hjälpsökande om hur kartan fungerar så blir den hjälpsökande självgående mot målet. Terapeuten blir i huvudsak en "coach" som peppar och tydliggör kartan gång på gång tills kartan sitter i systemet.


Ta del av det jag beskriver och gör en egen uppskattning om logiken i det jag beskriver. För det handlar om logiska förklaringar till varför vi inte lyckas med det vi gör idag. Samma logik beskriver vad som krävs för att lyckas eftersom det handlar om komplex problemlösning.



webb:
http://tedestrandmetoden.se/
vetenskaplig utvärdering: http://tedestrandmetoden.se/media/4faa722fbb1ef.pdf
Video som förklarar mer: http://www.youtube.com/watch?v=wfWfAMF-xEE



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar