Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

fredag 1 februari 2013

Som om själva operationen skulle vara röntgenbilden!


Som sagt, kartor, ritningar, röntgen, flödesscheman och andra typer av visuell överblick skapas inte för att vara vackra bilder utan för att lösa komplexa problem, komplex byggnation eller komplext återskapande av det som sönderfallit.

Kartan följer terrängens förändring och visar alltid den rätta vägen eftersom den är spegelbilden och enkel att rita om när terrängen långsamt förändras. Att vi människor med vår mycket begränsade förmåga att hålla i stora mängder information skulle kunna lösa komplicerade psykiska problem utan en visuell överblick är en illusion som bara har att göra med våra präglade föreställningar om att en karta inte kan vara möjlig inom psykologins utvecklingsområde.

Det är den stora illusionen till att vi försöker hitta skäl till att kartan nog inte kan vara det den är trots att den är skapad. Samma princip som när den första personen med vetskap påstod att jorden är rund och alla hade präglats med föreställningen "jorden är platt". Inga argument i världen kunde få människor att släppa den djupt präglade tanken.

Lika illa är det inom psykologins område idag, att samtalet ska lösa problemen har vi fostrats att tro. Ungefär lika tokigt som att själva operationen ska lösa problemet med hjärntumören utan röntgen, eller att själva orienteringen är lösningen utan karta. Jag fortsätter med en dåres envishet att visa det jag vet är rätt. Naturlagar låter sig inte manipuleras.


Frågan är, hur ska jag få professorer, forskare, psykologer, psykoterapeuter, psykiatriker, läkare, politiker och andra ansvariga att släppa sin djupt rotade föreställning? För varje dag som går utan denna insikt dör människor av missbruk och olika psykiska problem, kartan finns och är en verklighet trots att den inte accepteras av de gamla föreställningarna som förblindar verklighetens nya möjligheter.

Anders Tedestrand 
http://tedestrandmetoden.se





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar