Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

söndag 18 november 2012

Paradigmstaketet måste överbryggas inom psyk - och missbruksvård




Att ha skapat något nytt som inte tidigare funnits. Om det dessutom är en helt ny grund, ett nytt paradigm kan man säga då pratar man dessutom ett helt nytt språk inom det området. Nya paradigm innebär att tanken om det man håller på med måste förändras från grunden eftersom det har varit fel spår att följa som gör processerna kontraproduktiva.

Jag ser olika sidor på Facebook med syfte att bidra till en bättre psykiatri och missbruksvård. Jag ser också så tydligt att ingen av dessa sidor kommer att göra någon s

törre skillnad. Det enda som händer på dessa sidor är att man kommunicerar om gammal skåpmat. Oavsett hur mycket man än kommunicerar, kritiserar varandra osv. blir det ingenting nytt för de människor som lider och går mot en för tidig död.

Det språk jag talar idag inom detta område tillhör kartparadigmens språkgrupp. Kartparadigm uppstår när man under lång tid på olika sätt med olika metoder misslyckats att lösa de problem som inte kan lösas med annat än en karta, ritning, ja helt enkelt en överblick av något slag.

Det är mycket frustrerande att befinna sig nästan ensam i ett nytt paradigm och samtidigt se alla som maniskt och desperat försöker bidra och göra något som endast leder till liknande eller sämre tillstånd. Och det som är mest frustrerande är omöjligheten att få människor i det gamla misslyckade paradigmet att släppa greppet om sin illusion och lyssna så att man kan ta till sig det nya som ger nya och så mycket bättre resultat.

Men det värsta av allt är att människor i onödan ska få fortsätta att lida och dö pga. av människors bristande förmåga att ge upp det som inte fungerar. Tankemönster metoder inom detta område är kretslopp som grundats historiskt och fastnat i oss som en absolut sanning. Övertygelsen om att det kognitiva, 12-steg och likande är det optimala som uppfunnits är fastnaglat i våra psyken.

Om människor med dessa lidanden ska få hjälp måste klivet tas av alla till kartparadigmet, annars kommer det att bli värre. Metoderna är kontraproduktiva och skapar mer död än liv eftersom varje misslyckande driver flertalet närmare gravens brant.

Anders Tedestrand



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar