Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

torsdag 3 januari 2013

Professor Sven Andréasson vilseleder om alkoholberoende!



Forskare: ”En myt att man måste bli helnykter”
Få får hjälp av samhället En miljon svenskar dricker för mycket alkohol, enligt Folkhälsoinstitutet. Professor Sven Andréasson säger att vården med enkla medel skulle kunna hjälpa många fler att dricka måttligt.  http://www.svt.se/nyheter/sverige/forskare-en-myt-att-man-maste-bli-helnykter


Det här är enfaldigt och skadligt tänkt - och uttalat. Det som är allvarligt som vanligt är att det är en människa med en akademisk titel som uttalar sig, som om det skulle innebära att professor Sven Andréasson med automatik har förstått vad handlar om. 

För det första så fungerar ingen behandlingsmetod idag tillfredsställande för komplexa problem som exempelvis beroende av alkohol och droger är. Så han är direkt ute och cyklar tillsammans med övriga forskare och sakkunniga. Det är det verkliga skälet till att få får hjälp.

Han blandar dessutom ihop begreppen. För en beroendeperson är lång helnykterhet i nästintill 100% av fallen en förutsättning för att kalibrera om systemet till frihet från alkohol. Beroendet är extremt kraftfullt. Det är dubbla kretslopp som arbetar sida vid sida, det fysiska beroendet samt präglade tankemönster som också driver på lika hårt. Så att bryta ett beroende är extremt svårt och utan en överblick - karta nästintill omöjligt.

Kanske menar denna professor människor som dricker lite för mycket ett fåtal gånger då och då. Det är en enorm skillnad på det och människor som sitter fast i dessa dubbla kretslopp. Skillnaden är graden av komplexitet. Artikeln är slarvigt formulerad, och om det är professorn som står bakom detta "slarv" så är denna professor inte alls speciellt medveten, tyvärr.

För mig så är detta ytterligare desperata uttalanden eftersom ingenting fungerar, hela artikeln är nonsens som man inte kan ta på allvar. Problematiken är ohyggligt svår och att uttala sig som han gör är ett hån mot de människor som sitter fast och aldrig kan komma ur med de metoder som finns idag. Steg ett är att införa det jag visat under en längre tid - det krävs en överblick för all komplexitet som människan ska lösa.

Några artiklar som är mer vettiga att läsa - den verkliga sanningen:

Om aktuell forskning:
http://tedestrand.blogspot.se/2012/12/angest-alkoholism-eller-schizofreni.html

Logiska argument/naturlagar för överblick saknas inte:
http://tedestrand.blogspot.se/2012/12/hur-mycket-bevis-behovs-for-att-se.html

Konkret exempel på en kartterapi för ett komplext problem:
http://tedestrand.blogspot.se/2012/12/tredagarsterapi-med-karta-efter-7.html

Anders Tedestrand

Kontakt via: http://tedestrandmetoden.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar