Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

söndag 6 januari 2013

Psykologin inte bättre än annan placebo!

Kritik mot oreglerad psykologmarknad..

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5396006

 

Det är intressant att se psykologer och andra "sakkunniga" bli upprörda över att vem som helst kan driva ickefungerande psykologi när psykologer och andra samtidigt själva bedriver ickefungerande psykologi... 

Visst kan man förstå tänkandet kring detta. Visst kan man förstå att metoder ska vara vetenskapligt validerade. Men vad händer med trovärdigheten när de validerade metoder som finns inte kan skapa önskat resultat för flertalet? Jag påstår att psykologer och andra sakkunniga inte själva förstått att de metoder som används är kontraproduktiva. Detta i sin tur innebär att psykologer, psykoterapeuter och andra inom området jobbar med placeboeffekter och inte mycket annat. Det i sin tur innebär att man inte är bättre än just dom man kritiserar. 

Vad har jag för belägg för detta då. Jag har skapat en metod som fungerar, jag har skapat en karta för psykologisk orientering. Det är faktiskt enda sättet att kunna lösa komplexa livsproblem eller andra komplexa problem eftersom det är en naturlag som gäller allt. Ta gärna del av det jag påstår här: 
http://tedestrand.blogspot.se/2012/12/hur-mycket-bevis-behovs-for-att-se.html

Eftersom det är på det här sättet så motverkar psykologin sig själv. Människor ser att det inte fungerar och väljer då att söka annat som inte heller fungerar. Men placeboeffekten kan vara mycket starkare hos en ickepsykolog och då är ju verkan bättre, paradoxalt nog.


Läs gärna om en lika paradoxal forskningsvärld inom detta område:  
http://tedestrand.blogspot.se/2012/12/angest-alkoholism-eller-schizofreni.html

Ett konkret exempel på psykologisk orientering med karta här: 
http://tedestrand.blogspot.se/2013/01/tredagarsterapi-for-panikangest-efter.html

Anders Tedestrand 

3 kommentarer:

  1. Dunning-Kruger effect.

    SvaraRadera
  2. Dunning - kruger är inte ett nytt grundläggande paradigm vad jag vet? Uttala dig inte utan kunskap om det du har åsikter om - gör det efteråt, det kallas för intelligens. Amen

    SvaraRadera