Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

torsdag 28 mars 2013

Kognitiv kirurgi eller kanske Psykodynamisk skogsorientering?





Kom att tänka på något som kanske ger en tankeställare om den psykologi som bedrivs idag utan en visuell överblick som ger möjlighet till en tydlig väg mot målet.

Tänk tanken om följande:

 

Kognitiv kirurgi? Hur låter det? Kirurgen samtalar med patienten och försöker hitta en lösning på hur ingreppet ska göras för hjärnoperationen utan tillgång till en röntgenbild?

Eller Psykodynamisk skogsorientering? Orienteringstränaren försöker genom samtal nå det omedvetna hos orienteraren så att han eller hon själv hittar vägen genom skogen utan karta?


Eller kanske Anonyma byggnadsarbetare som genom en fast tro på gud och gruppen försöker få ihop en hållbar skyskrapa utan ritning.


Kan du tänka dig att delta?


Det låter sannolikt inte riktigt klokt det jag beskriver, eller hur? Det är ju alldeles för komplext att genomföra operationer, orientera sig igenom en skog eller bygga skyskrapor genom att bara prata sig till en lösning. Ritningen, röntgenbilden och kartan är så självklara för oss idag att ingen kan tänka sig tanken att någon skulle kunna lyckas lösa dessa komplexa problem utan, eller hur?


Hur ser det då ut inom psykologin idag? Psykologi är mycket komplex. Det heter kognitiv terapi, psykodynamisk terapi och anonyma alkoholister där man på detta sätt försöker lösa ett av de mest komplexa problemen i universum genom att prata sig igenom problemet utan något som visar vägen?


Man kan ju förstå att ingen har kunnat tänka sig en visuell överblick innan den är uppfunnen, det är naturligt. Så såg det ut inom kirurgin innan röntgen osv. Men när den visuella överblicken väl är uppfunnen, hur kommer det sig att vi ändå fortsätter att tro på dessa "metoder" som går emot naturlagarna gällande komplexa problem?


Hur tänker du när du löser det jag skriver? Visst säger ditt inre att det ska vara kognitiv terapi eller 12-steg? Trots det jag visar så talar våra präglade tankemönster sitt eget språk och fortsätter intala oss att det som inte kan fungera ändå ska fungera och användas?


Svaret är enkelt, när vi väl präglats att tro på något är det en mödosam process att släppa det trots att lösningen är uppenbar och finns framför ögonen.


Tänk tanken; du tar kontakt med sjukhuset för ett kirurgiskt ingrepp. Du får olika alternativ som du får välja på, Kognitiv kirurgi, Psykodynamisk kirurgi, kirurgi genom Coaching av en ICF certiferad kirurg eller kanske 12-stegs kirurgi, vad väljer du? Ingen av dessa metoder har någon röntgenbild till hjälp? Varsågod och välj?


Detta var faktiskt verklighet för inte så länge sedan, på 1800-talet innan röntgenbilden hade man olika metoder utifrån olika idéer eftersom ingen hade tillgång till den lösning som krävs. Man hade bara andra namn på olika kirurgimetoder som innebar misslyckanden istället för de lyckade resultat som flertalet upplever idag genom röntgenbildens tillkomst. Och likadant har det sett ut inom alla andra komplexa verksamheter innan den visuella överblicken i form av en karta, ritning osv. har skapats.


Anders Tedestrand
www.tedestrandmetoden.se 

1 kommentar:

  1. Ja det är sant Anders, det är inpräglade tankemönster. Bra skrivet, kan bara hålla med dej.

    SvaraRadera