Psykologisk orienteringstränare

TEDESTRAND COACHING AB
www.psykologiskorientering.se
info@psykologiskorientering.se
073-810 82 35

fredag 14 september 2012

God avsikt, men siktet är felriktat! Grunden först!


PETITION: Upprop för en bättre missbruksvård
http://www.causes.com/causes/791625-upprop-for-en-battre-missbruksvard/actions/1681430?recruiter_id=152406658&utm_campaign=invite&utm_medium=wall&utm_source=fb

Avsikten med detta upprop är gott, och det behöver upprustas och inte nedrustas.
Jag är givetvis inte motståndare till själva uppropet, tvärtom.

Men säger jag...hur mycket pengar man än satsar på en vård som använder metoder som inte fungerar så kommer sannolikt lidandet och dödsfallen inte att minska I någon större utsträckning.


Vi kan fantisera lite. Om det hade handlat om att det behövs mer satsningar på att människor ska klara av att orientera sig igenom en skog till ett bättre liv på andra sidan skogen och ingen karta hade varit uppfunnen, då hade resultaten oavsett satsningar inte gett de resultat man önskar sig, pengarna hade helt enkelt bara brunnit upp I kontraproduktiva försök utan karta att komma igenom skogen. Idag när vi vet att det finns en karta för att ta sig igenom skogen, ja då blir det verkligen I verkligheten en fantasi att försöka med något annat än en karta, eller hur?


Om vi återgår till verkligheten. Missbruksproblem och andra svåra livsproblem måste lösas på samma sätt som skogsorientering och andra komplicerade problem om det verkligen ska innebära att fler inte lider eller dör. Det är faktiskt en naturlag, se dig omkring, vilket mer komplicerat problem kräver inte en överblick FÖRST att lära sig?


Alltså vad måste till först? En karta (överblick) över terrängen (processen) som missbrukaren ska orientera (processa) sig igenom tillsammans med sin orienteringstränare (terapeut).


Allt annat än detta är verkliga fantasier I dagens verklighet. Flertalet tror på allvar att det kan fungera att lösa komplexitet utan överblick? Hur har tänkande drivits till denna tokiga illusion? Sannolikt av en mycket enkel anledning. Ingen har tänkt tanken att det kan vara möjligt att skapa en enda karta för dessa problem! Freud startade den "sanning" som fortfarande frodas, samtalet I olika metoder ska lösa dessa problem, trots att det I princip är omöjligt?


Samtalet måste liksom orienteringen ledas av något (överblick) som speglar hela terrängen, hur ska man annars själv kunna gå dit? Eller vem ska gå åt den som missbrukar? terapeuten/tränaren, NEJ det kan givetvis inte fungera, den som sak lösa något måste orientera dit själv. Med hjälp av någon som kan visa den exakta vägen.


Det är skälet. Om det visar sig att det finns en karta som skapar det jag visar, vad ska vi göra då? Fortsätta att "misslyckas" eller ta till oss denna karta?


Två illusioner "tro på mångfald inom detta område" och en tro på att samtalet kan lösa sönderfall av något komplext "entropi kräver ordning genom överblick" som visar varför vi fastnat I vårt tänkande,
ett par videos som visar detta:

Mångfald: http://www.youtube.com/watch?v=-JlG2hW_cek&feature=plcp


Entropi: http://www.youtube.com/watch?v=wfWfAMF-xEE&feature=plcp


http://tedestrandmetoden.se/ här finns kartan, I verkligheten, skapad 2005.


 

2 kommentarer:

  1. Hej Anders!
    Trevligt att läsa att du är för uppropet men du anser däremot att metod är avgörande. Som en av initiativtagarna bakom uppropet vill jag säga att det uppropet i grunden handlar om är att det måste till en bättre politisk prioritet av vården. Det är den främsta bristen som Gerhard Larsson pekar ut. Alltså att det är få kommunala eller alndstingspolitiker som tar strid för resurser till vården. Det är den som först får stryka på foten när det är tal om nedskärningar. Så om det saknas pengar kan vi ha hur bra metoder som helst - men ingen vill betala för vården. Där finns huvudproblemet. Metoder som är effektiva finns, och dessa finner man i SoS nationella riktlinjer. Dessa bygger på stora metastudier av effektutvärderingar. Just nu pågår en modifiering av dessa riktlinjer, vilket kommer vara ett pågående arbete. Passar också på att slå ett slag för kommentarer från några personer som skrivit under som går att läsa i heltext på uppropets sida.

    Hillevi Larsson (S) riksdagskvinna

    "Det är nu dags att plocka upp den ur byrålådan, göra verklighet av förslagen och se till att missbruksvården rustas upp!"

    Johan Kakko, läkare och narkotikaforskare

    "Maria Larsson hävdar att hon ser till att missbrukare får evidensbaserad behandling, men det är enbart ett substanslöst svammel."

    Kajsa Dovstad, socialpolitisk talesperson tillika förbundsstyrelseledamot för Liberala ungdomsförbundet.

    "Därför är det självklart för mig att ansluta mig till ett upprop som kräver att Missbruksutredningen tas upp ur sin malpåse."

    Läs hela texterna här: http://www.causes.com/causes/791625-upprop-for-en-battre-missbruksvard/actions/1681430

    SvaraRadera
  2. Hej Jimmy! Jag är för uppropet, du måste noggrannare ta del av det jag säger för att förstå. Jag har inga problem alls att förstå att resurser behövs för att kunna bedriva en vård över huvudtaget. Det är basic så att säga. Tänk efter nu, om man har behandlingsmetoder som är kontraproduktiva, alltså nästintill inte löser några problem varaktigt. Var finns din logik i detta? Hur myckte pengar man än pumpar in så kommer ändå fler att dö, det är en enkel matematik när validerade metoder i grunden inte är funktionella. Tänk så här, om vi skulle skicka ut 1000 människor att orientera i skogen istället för 100, bara för att vi har råd men ingen har rätt karta för att ta sig igenom. Kommer fler eller färre att dö i detta fall? Detta är direkt överförbart till problem med missbruk och även inom psykiatrin. Metoderna är i det närmaste katastrofala. 12-stegs metoden som höjs till en mirakelmetod klarar ca 5% och då ska man förstå att de flesta maniskt måste gå på möten för att inte halka in på bolaget, bygger inte på att bota utan att skapa "en gudstro" eller "mötestro" Det kan aldrig fungera för flertalet eller skapa en stabil grund. Man är fortfarande vilse i processen och håller fats vid något som kan funka för fåtalet.
    Jimmy, det jag har konstaterat och som verkligen fungerar inom detta område och inom ALLA komplexa områden där man ska lösa något är att en överblick (karta-liknande) krävs INNAN processen mot lösning börjar. Det är en naturlag oavsett hur många namn du radar upp som befäster "din" illusion. Läs gärna detta som tydliggör mer: http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/brev-till-alla-sakkunniga-eller-ansvariga-inom-vaard-eller-forskningi-om-missbruk-beroende-och-psykiska-tillstaand-799786

    Vänliga hälsningar

    Anders Tedestrand

    SvaraRadera